Headless CMS

Content los van presentatie voor omnichannel marketing

Een headless Content Management Systeem is een backend-only web cms dat enkel fungeert als een content repository. Het pusht de content via API’s naar de frontend van je websites, mobiele applicaties, social media kanalen…. Bij een headless CMS komt de contentlaag dus los te staan van de presentatielaag.

Headless doorbreekt de traditionele grenzen. Qite neemt je graag mee op reis door de fascinerende mogelijkheden van deze innovatieve benadering. Contacteer ons en ontdek waarom headless de toekomst van content management is.

Verschil met een traditioneel CMS

Traditionele CMS-oplossingen hebben een monolithische structuur waarbij backend en frontend met elkaar zijn verbonden. Een headless CMS heeft een gescheiden architectuur, waardoor frontend en backend onafhankelijk van elkaar kunnen werken en je bijvoorbeeld niet de hele CMS-structuur moet veranderen wanneer je de complete front-end van je website wil vervangen.

Snelheid troef

API’s zetten je content door naar de cachinglaag van elk denkbaar kanaal en device. Alle pages worden dus op voorhand gerenderd, en niet meer op het moment van opvraging (zoals bij een traditioneel CMS). Het voordeel is een snellere UI en pageload. Bovendien spreid je de frontend over meerdere servers en load balancers voor optimale performantie.

Alle content centraal in één systeem

Bij headless centraliseer je al jouw content in één omgeving. Een apart CMS per kanaal is niet meer nodig: je hergebruikt content en personaliseert bij elk touchpoint. Ook kan je nieuwe content makkelijk ontsluiten: koppel nieuwe applicaties via een API en je kan de content gewoon inladen en consumeren.

Perfect voor een omnichannel approach

De uitdaging bij omnichannel marketing is om je content gepersonaliseerd te pushen over alle kanalen. Klanten willen immers zelf kunnen bepalen via welk device of kanaal ze met jouw merk communiceren. Een headless CMS maakt dit mogelijk: met headless ga je alle content centraal beheren en gericht distribueren.

Unieke customer experiences bouwen

Een headless CMS focust alleen op contentbeheer, de presentatie moet je zelf uitdenken en koppelen met het CMS. Dat biedt kansen om af te stappen van vastgelegde full-suite opties en om zo unieke customer experiences te ontwerpen. Stem presentatie, content en context perfect af op je bezoeker. Zo bouw je een gedegen merkrelatie ongeacht het kanaal.

Digitale transformatie

De omslag naar headless heeft impact op de samenstelling van je digitale ecosysteem, dat nu zowel content als customer experience moet faciliteren. De flexibiliteit van headless geeft jouw organisatie de kans om bezig te zijn met innovatie in plaats van met onderhoud. Experimenteer bijvoorbeeld met API koppelingen voor cloud, machine learning of AI.

Best-of breed scenario

In plaats van één all-in-one platform dat verschillende marketingoplossingen incorporeert, bouw je bij headless aan een web ecosysteem dat de beste marketingoplossingen samenbrengt en via API’s aan elkaar koppelt, zoals bijvoorbeeld je ERP, CRM, PIM, en marketing automation tools. Full-suite oplossingen bieden vaak te weinig flexibiliteit.

Voorbeelden van headless Content Management Systemen

Goede voorbeelden van headless systemen zijn o.a. Umbraco Heartcore, Sitecore XM Cloud, Kentico Kontent, Sitefinity en Contentful. Welk CMS jij als klant ook kiest, Qite haalt de content op en pusht die omnichannel naar elk device ongeacht de presentatielaag. Snellere pageload, minder serverintensief en zeer gebruiksvriendelijk.

Voordelen van jouw headless CMS met Qite

Samen een gesprek plannen? Contacteer ons